Rauwmelkse Grasboter

In het beweidingsseizoen van de koeien, maart tot oktober, wordt er rauwmelkse boter gemaakt in de eigen boterkran. De ochtendmelk wordt afgeroomd. Hierna wordt de room aangezuurd en na 48 uur rijpen, gekarnd. Wat ontstaat is een heerlijke, smaakvolle rauwmelkse grasboter. Deze boter zal vanaf april weer op de boerderij verkrijgbaar zijn. Wilt u meer informatie over de grasboter of de verkrijgbaarheid daarvan, neemt u dan gerust contact met ons op.

De melk die na het ontromen overblijft, noemen we ondermelk. De ondermelk wordt door Meester Affineurs (zelfde link naar PDF al bij kopje Kaas, stukje van Hans) verwerkt tot een magere, pittige kaas: de Hooilander Blaarkop 30+. Deze kaas rijpt in onze hoeve, tegenover de kookworkshopruimte. Kom gerust een keer kijken vanuit de kookstudio.

Crowdfunding

De Boterruimte is ingericht met behulp van crowdfunding. Met “De vrienden van de Hooilanden” hebben mensen kunnen investeren in onze boerderij, in ruil voor tegoedbonnen voor onze winkel. In juni 2014 hebben wij de eerste boter aan onze klanten kunnen laten proeven.