Mede-grondeigenaar worden van onze boerderij?

Wilt u bijdragen aan het behoud van de kleinschalige landbouw in Het Binnenveld? Wilt u de uitbreiding van biologische gronden ondersteunen? Wilt u het diverse landschap in Het Binnenveld een duurzame toekomst geven? Word dan mede-eigenaar van een van onze weilanden! Voor meer informatie neem contact op met Lodewijk Pool.

Koeien, koeien en nog eens koeien...

De kern van ons bedrijf is de biologische melkveehouderij. Het zorgen voor onze koeien en het samenwerken met de natuur is onze grootste en meest leerzame uitdaging, waar we erg van genieten. Het biologische principe is voor ons erg belangrijk. Vanaf 2004 zijn wij bezig geweest het bedrijf om te draaien van een moderne, grote, intensieve melkveehouderij, naar een mooi biologisch en verbreed bedrijf. De natuur en de menselijke maat vormen daarbij onze belangrijkste uitgangspunten.

Met het zeldzame blauwe grasland aan onze ene kant en de dichte stedelijke bebouwing aan de andere kant, ligt onze boerderij in een bijzonder gebied. Onze biologische werkwijze, de keuze voor de kleinere en lichtere blaarkopkoeien en de plek die we op onze zorgboerderij bieden aan bewoners van de omringende steden, zijn hiervan een bewust gekozen resultaat. Onze volgende uitdaging is de boerderij verder vorm te geven volgens de natuurinclusieve principes aan de hand van onder andere Agroforrestry.

Als boer hebben wij geleerd hoe belangrijk de aarde voor ons mensen is en hoe kwetsbaar zij is. Daarnaast genieten wij elke dag van het voorrecht om buiten te mogen werken, samen met onze dieren, met onze neus in de wind, in het gras of in de mest. Elke dag kijken wij naar de lucht en het gras en bepalen we waar de koeien mogen grazen, of het tijd is om te hooien, te kuilen of dat de schapen eindelijk aan de beurt zijn de weilanden winterklaar te grazen. Elke dag zijn wij getuige van de kunsten van onze koeien. Zij zetten het voor ons onverteerbare gras om in een stralend wit, puur en voedzaam product: Melk!

kalfjes_header.jpg

Voorjaarskalvend

Op De Hooilanden zijn alle koeien voorjaarskalvend. Alle kalveren worden geboren in de maanden maart, april en mei. Daarmee volgen de koeien met hun beweiding precies de groei van het gras; wanneer de koeien net bevallen zijn en behoefte hebben aan zeer voedzaam gras, is dat wat er groeit in maart en april. Wanneer de koeien aan het eind van hun lactatiejaar weinig melk geven, staat er buiten het minder voedzame herfstgras of krijgen ze binnen hooi.

In het voorjaar is het heel druk op de boerderij. In korte tijd hebben we 65 bevallingen en moeten er 65 kalveren een goede start krijgen. De eerste twee weken zijn voor een kalf heel belangrijk. De weerstand van het kalf moet nog groeien en om te voorkomen dat ze ziek worden moeten ze goed eten en in een schone omgeving kunnen liggen en bewegen. Het is elk jaar een hele uitdaging en een hoop werk om de kalvertijd met zo weinig mogelijk problemen door te komen. Maar het is ook de mooiste tijd op de boerderij. In juni organiseren we een open dag, zodat iedereen de nieuwe aanwas van dat jaar kan komen bekijken.

koeien_header.jpg

Blaarkoppen: een Dubbeldoelras

De blaarkop is een koeienras dat direct herkenbaar is aan zijn typische tekening. De koeien zijn eenkleurig, zwart of rood, met een witte kop met kringen (blaren) rond de ogen. Op ons bedrijf houden wij 65 Blaarkoppen voor de melk en de vleesproductie. Doordat de blaarkop langzaam maar gedegen naar haar volwassenheid groeit valt zij onder de duurzame koeien. Voor onze extensieve biologische veehouderij vormt zij een heel interessant ras. Het vlees van deze koeien is door haar vetaders bijzonder smaakvol en beleeft een opmars binnen de horeca en slagerijen in Nederland.

Maar bovenal zijn Blaarkoppen prachtig om naar te kijken! 

beweiding_header.jpg

Volgrazend met 24-uurS beweiding

Onze koeien gaan zodra het kan 24 uur per dag naar buiten. Er zijn momenten waarop we de koeien binnen houden dat kan zijn omdat het te nat of veel te heet is. In de winterperiode kunnen ze ook naar buiten, zij het alleen even om te bewegen, het is dan te koud voor het gras om te groeien.

De grootste uitdaging bij het beweiden in het Binnenveld is de vochtige grond. Onze boerderij en de omringende percelen liggen op een zeer laag punt in de Gelderse Vallei waardoor we in de winter al snel te maken krijgen met een hoge grondwaterstanden. Hierdoor raakt de grond verzadigd en wordt zacht. Het grasland is dan niet sterk genoeg meer om de koeien te dragen. Om te voorkomen dat de grond beschadigd raakt, houden we de koeien vanaf november/december binnen. Wanneer in de wintermaanden de bovenlaag van de grond bevriest kunnen de koeien wel elke dag even naar buiten. Vanaf maart is het grondwater zover gezakt dat de koeien weer naar buiten kunnen. In twee weken laten we de koeien en hun spijsvertering wennen aan het verse gras waarna ze weer 24 uur per dag naar buiten kunnen.