Koeien

De blaarkop is een koeienras dat direct herkenbaar is aan zijn typische tekening. De koeien zijn eenkleurig, zwart of rood, met een witte kop met kringen (blaren) rond de ogen. Op ons bedrijf houden wij 80 Blaarkoppen voor de melk en de vleesproductie.

Blaarkoppen onderscheiden zich naast de tekening ook op een aantal raskenmerken van andere koeienrassen. Zo behoren blaarkoppen tot de zogenoemde dubbeldoelrassen. Dubbel wil zeggen dat de koeien voor zowel melk (60%) als vlees (40%) worden gehouden. De blaarkop is een sterke koe. Zij kan met sobere voeding gezond blijven in combinatie met een goede melkproductie.

De blaarkop is kleiner, breder en heeft meer bespiering,waardoor hij vaak als “robuust” wordt omschreven. Blaarkoppen worden geroemd vanwege hun probleemloze poten, harde zwarte klauwen en hun aangenaam rustige karakter. De blaarkoppen zijn tamelijk laat ‘rijp’ dit houdt in dat de top van haar melkproductie pas op een volgroeide leeftijd, rond haar zesde of zevende jaar ligt. Hierdoor is zij voor de intensieve veehouderij minder interessant.

Doordat de blaarkop langzaam maar gedegen naar haar volwassenheid groeit valt zij onder de duurzame koeien. Voor onze extensieve biologische veehouderij vormt zij een heel interessant ras.Het vlees van deze koeien is door haar vetaders bijzonder smaakvol en beleeft een opmars binnen de horeca en slagerijen in Nederland.

Maar bovenal zijn Blaarkoppen prachtig om naar te kijken! Ze zijn een gewild object voorschilders, dichters, fotografen en vormen een bijzonder plaatje voor fietsers in het binnenveld.

Kom zelf een kijkje nemen en geniet van deze prachtige dieren en de smakelijke producten die wij met hen realiceren.